Ann Lund har arbetat i socialtjänst och psykiatri, ute i verksamheterna, i förvaltningen och med utvecklingsfrågor på nationell nivå. Hon har funderat mycket på vad som är bra – och hur man ska veta att det blir bättre.  Hon arbetar idag med kvalitets- och utvecklingsfrågor på SKL, och var tidigare BUP-chef i Kronoberg. Inom det arbetet strävande hon efter att försöka fånga upp barnens röster om hur de mår och om de upplever att de blivit förstådda och hjälpta när de kontaktat vården. Och den övergripande bilden är nedslående.
-Barn har det tufft idag – det som oroar mig mest är att det är så många barn som mår så dåligt. Psykisk ohälsa går ner i åldrarna, det är duktiga flickor som inte orkar och pojkar som straffar ut sig tidigt, säger Ann Lund.

Hon förtydligar att detta inte handlar om bortklemade barn med orealistiska förväntningar på livet utan om barn som bär ett tungt ok, med exempelvis föräldrar som inte klarar av sitt ansvar. Fler hade behövt komma till BUP för att få hjälp betydligt tidigare.