Den särskilde utredaren Anna Nergårdh befinner sig i den vårdpolitiska hetluften – hon har regeringens uppdrag att lämna förslag på hur vården ska styras så att den blir mer patientanpassad och bättre tar till vara patienters och anhörigas delaktighet.

Dagens nuvarande organisation där patienterna får anpassa sig till en sjukvård uppdelad i olika stuprör är förlegad och långt från vad medborgarna förväntar sig av den moderna vården.
– De vill tas om hand på ett sätt som hänger ihop och där det finns någon som kan koordinera vården. Dagens vårdsystem är bra på medicinsk prestanda, men sämre på kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet. För att skapa en vårdkedja som hänger ihop behöver vi komma runt murarna mellan olika instanser i den nuvarande vårdorganisationen, säger Anna Nergårdh.

Hon tillägger att några av största utmaningarna utöver detta är hur vi ska möta den ökande psykiska ohälsan. Och hur forna tiders vårdsystem (anpassat för att främst hantera akuta olycksfall) ska kunna omvandlas till ett vårdalternativ som kan möta upp morgondagens växande vårdbehov (kroniska sjukdomar och en åldrande befolkning).

De samlade förslagen kommer att formuleras i utredningen ”Samordnad utveckling för en god och nära vård”.