anhörigprojektet

Anhörigprojektet – Vem hjälper den som hjälper?

Att vara anhörig till en närstående med psykisk ohälsa kan ställa stora krav i vardagen. Känslor som vanmakt, oro, kaos, skuld, ilska är vanligt. Forskning visar att många anhöriga drar ett stort lass och själva riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.

I Sverige har tre av fyra egen erfarenhet eller erfarenhet av att någon i närheten lever med psykisk ohälsa. De flesta av oss har en vän, mamma, farfar, partner, granne eller ett barn som mår psykiskt dåligt och kan som anhörig behöva stöd för egen del.

Så vem hjälper anhöriga att orka när kraften börjar sina? Hur ser dialogen ut mellan vårdpersonal, anhörig och närstående? Vilka vägar eller nätverk finns att kontakta för en anhörig? Vem lyssnar på anhörigas berättelser och upplevelser?

Anhörigprojektet arbetar för att göra anhörigas röster hörda.

Aktuellt

SVTs Aktuellt uppmärksammar anhörigfrågan

Den 7/9 sände SVTs Aktuellt ett reportage om anhörigas situation. Ingrid Lindholm från Anhörigprojektet fanns på plats i studion och Anki Sandberg, NSPH:s samordnare är med i ett förinspelat inslag på Rapport. Bra att frågan lyfts upp på agendan tycker vi!

Se nyhetssändningen (23:30 in i sändningen)

SVTs webbsida 

Anhörigprojektet i Almedalen

Den 3-6 juli kommer Anhörigprojektet vara på plats i Almedalen. Vi kommer att röra oss omkring på området så tveka inte att hugga tag i oss för att inleda ett samtal om anhörigas situation och hur anhörigstödet kan utvecklas. Håll utkik efter oss i våra vita och gröna Anhörigprojektet-tröjor. Vi ses där!          Projekttröjor

Panelsamtal om anhöriga

Den 19 mars arrangerade Anhörigprojektet ett panelsamtal på Kulturhuset Stadsteatern efter pjäsen ”April i Anhörigsverige”. Samtalet kretsade kring frågor om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa. Läs mer om samtalet här: Mycket kvar att kämpa med i Anhörigsverige

IMG_1320

Medverkande i panelen var: Susanne Rolfner Suvanto, Anki Sandberg, Åsa Moberg, Åsa Konradsson Geuken och Anders Dahlenborg.

Anhörigprojektet

”För att kunna orka stödja och finnas där för någon är det viktigt att själv fylla på med energi.”

Läs intervjun med Ingrid Lindholm, projektledare för Anhörigprojektet

 

 

Mer info

Följ vårt löpande arbete genom vår blogg på Arvsfondens hemsida:
http://www.arvsfonden.se/projekt/anhorigprojektet

Följ oss på Facebook!
https://www.facebook.com/anhorigprojektet/

Ladda ned vårt faktablad: Faktablad Anhörigprojektet

Läs vår enkätundersökning, där 1393 personer har fått svara på frågor om sin situation som anhöriga: ”Vem hjälper dem som hjälper?”