Så fungerar elevhälsan

Alla barn och ungdomar kan behöva lite hjälp ibland. Vet du om att du har tillgång till elevhälsan från det att du börjar skolan till att du slutar gymnasiet? I elevhälsan ingår skolläkare, skolpsykolog, skolsköterska, kurator och specialpedagog. De finns där för att du ska må bra och klara skolan så bra som möjligt. LÄS MER »

Reportage om elevhälsan

På varje skola ska det finnas tillgång till specialpedagoger, skolkuratorer och skolpsykologer. Vår redaktion åkte till Fryshusets gymnasium och pratade med några ur deras elevhälsoteam. Se reportaget här. LÄS MER »

"Lou är min förebild"

Scott: "Jag ska berätta om en person som inspirerar mig och som får mig att må bra mentalt. Jag anser att det har stor betydelse vad du läser och hör, om det är på instagram eller i matsalen, och bara genom att omge dig av bra vänner kan ni lyfta och få varandra att må bättre." LÄS MER »

”Djur dömer inte”

Catharina Olsson är 25 år och har diagnoserna Asperger och tvångssyndrom. Hon är ambassadör och föreläsare för organisationen Hjärnkoll, som jobbar för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa i samhället. För henne har djur varit ett stort stöd när hon varit som sjukast. LÄS MER »

Kunskap minskar oro

När en förälder inte mår bra så påverkar det hela familjen. Trots det så är det få barn och unga med psykiskt sjuka föräldrar som får den hjälp som de behöver. Med rätt stöd och information till barnen kan man både hjälpa dem att må bättre och minska deras oro. Det visar forskning från Malmö Högskola. LÄS MER »
Foto: Privat

Det finns hopp om framtiden

”Det finns hopp om framtiden. Alltid.” Personen som står mig närmst, och som varit med mig i vått och torrt är ingen annan än jag själv. Jag har personligen på senaste tiden inte mått så bra. Det har varit jättetufft vissa stunder, men jag har blivit bättre på att känna av vad som är bra […] LÄS MER »

Möt ungas psykiska ohälsa med lyhördhet

DEBATT 2018-01-02: BUP erbjuder mer vård än någonsin tidigare för att klara att möta den växande psykiska ohälsan hos unga. Men vuxenvärlden i allmänhet och psykiatrin i synnerhet måste bli bättre på att lyssna på barn och unga som mår dåligt. LÄS MER »

Våga vara vuxen

Nytt material till vuxna! Goda råd från ungdomar själva till vuxna som vill visa att ni bryr er. Kanske är du förälder eller möter barn i ditt arbete. Vare sig allt verkar bra eller du oroar dig är det viktigt att visa att du bryr dig. Det syns ju inte alltid på utsidan hur man mår. LÄS MER »

Pappa lärde mig älska det liv jag har

Hej mitt namn är Junior och jag ska berätta om en man som har gjort mitt liv enklare, smartare och att jag blivit bättre på allt. Mannen – legenden i mitt liv – är Somsak, min pappa. Han är 50 år gammal, kommer från Thailand och har bott i Sverige snart 18 år. Pappa visar kärlek med ord och varenda ord han säger menar han. LÄS MER »

Det behövs både humor och allvar

Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här delar hon med sig av erfarenheter och råd. – Ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar. LÄS MER »

Det är okej att känna

– Vi är öppna för varandra och försöker att både visa och prata om känslor. Barnen får alltid komma till mig när de är ledsna eller arga. Men inte slåss eller säga fula saker förstås. Det är okej att känna och vad du känner kan ingen ta ifrån dig. Där har jag faktiskt lärt dem något. LÄS MER »

Varför finns projektet Växa och må bra?

Psykisk ohälsa är ett stort problem bland barn och unga. För att må bra, är det viktigt för er unga att känna att ni har inflytande, att ni är delaktiga och att har makten att påverka er situation. Projektet Växa och må bra handlar om just det. Vi vill visa er vilka möjligheter som finns. LÄS MER »

Hjälp, råd och stöd

Så får du rätt stöd i skolan

Se filmen om förbättringar i skola, socialtjänst och psykiatri.

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

”Det fanns inte en enda vuxen som såg mig”

 

”Börja lite mindre seriöst”

”Prata med oss som jämlikar”

”De finns där om jag behöver dem”