Växa och må bra:s redaktion har bett föräldrar att dela med sig av hur de pratar med sina barn och visar att de bryr sig om dem. Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här är hennes erfarenheter och råd.

Vad kan man som förälder tänka på för att nå fram till sina barn?

– Det är viktigt att ha tålamod och att inte döma. Att fråga sig själv, ” hur hade jag velat bli behandlad när jag var ung”? Det är också viktigt att barnen får vara delaktiga. Att involvera dem och fråga, ”hur ska VI göra för att få det här gjort?”

Hur pratar du med dina barn?

– Jag pratar med dem på olika sätt. Min yngsta dotter har ADHD och med henne behöver jag vara väldigt direkt och tänka på att inte ge henne flera direktiv samtidigt. Eftersom jag själv har ADHD kan jag säga ”jag har också ADHD, lyssna på mig”. Då lyssnar hon. Hon tycker till och med att det är lite roligt att vi är lika! Jag lär henne också tekniker jag själv använder, som att till exempel använda kalender, att lägga saker på ett och samma ställe för att lättare komma ihåg var de är samt ta fram saker för nästa dag och att städa ett rum i taget.

Och din äldsta dotter? Vad behöver du tänka på när du pratar med henne?

– Min äldsta dotter har autism med drag av asperger. Med henne behöver jag tänka på att vara lugn även om hon blir arg när hon inte förstår eller inte håller med mig. Att försöka förklara på olika sätt och ge konkreta exempel så att hon tillslut förstår vad jag menar. Ibland är det bättre att skicka ett sms eller att sitta tysta vid en white board alt. på ett papper kommunicera en i taget med text eller bilder på hur vi tänker för att försöka nå varandra utan att bli upprörda. Att vara förutseende är oerhört viktigt då hon inte tycker om att bryta det hon gör och därför blir det många påminnelser om saker som ska ske.

Hur funkar det i skarpt läge? När det är konflikt/ångest/känsloutbrott? Vad gör du då?

– När det handlar om min äldsta dotter så har jag lärt mig att backa och lämna henne ifred när hon blir arg. Och att välja mina strider, man måste känna in vad som fungerar bäst gång för gång. När hon får ångest hjälper jag till med olika tekniker för att bryta hennes tankar genom att hela tiden fokusera på ”här och nu”, andning och tala lugnt med henne om olika saker.

– Min yngsta dotter och jag är ju ganska lika, så jag försöker att ligga steget före där. Hon tycker att jag är superjobbig. Jag har lärt mig att ha väldigt stort tålamod. Jag försöker visa att jag lyssnar och ibland får man helt enkelt säga att nu räcker det, nu pausar vi och så pratar vi om en stund igen.

Å så använder du humorn som redskap ibland?

– Ja, ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar.

Hur har du lärt dig att ha en god kommunikation med dina döttrar?

– Den har vuxit fram och utvecklats med tiden. För mig är det viktigt med en rak kommunikation både i min3 roll som mamma och i andra relationer.

– Min egen mamma förklarade sällan varför jag skulle göra på ett visst sätt, till exempel komma hem en viss tid. Hon sa bara ATT jag skulle komma hem. Om hon hade förklarat varför hade jag förstått. Det kommunikationsmönstret har jag ändrat med mina barn. Jag förklarar för mina döttrar, ”jag vill veta var du är, det är för din skull”, likväl när jag är någonstans att Ni vet var och med vem jag är.

På vilket sätt har du lärt dig vad som funkar och inte funkar i kommunikationen med dina barn?

– Det gör jag fortfarande, det är en pågående process. Man får prova sig fram och även fråga sina barn hur de vill att man ska prata med dem för att de ska förstå. Men jag har också studerat och 030läst mycket, jag tycker att det är spännande med språk och kommunikation.