Den egna berättelsen –  om psykisk ohälsa och migration

Med den egna berättelsen som metod vill vi öka öppenheten och kunskapen om psykisk ohälsa såväl som förståelsen för hur migrationens olika faser kan påverka den psykiska hälsan. I centrum för detta arvsfondsprojekt står våra ambassadörers egna berättelser och erfarenheter av psykisk ohälsa och migration.


Aktuellt

20181123

Podd med Abdinassir

Vår ambassadör Abdinassir berättar i NSPH:s senaste poddavsnitt om vägen från utmattning till en fungerande vardag.

– Jag hade ingen kunskap om psykisk ohälsa och hade svårt att acceptera att jag hade blivit utmattad.
I Kenya där jag föddes är psykisk funktionsnedsättning förknippat med skam.

Lyssna på det berörande och inspirerande avsnittet.

 

20181123

Lär känna Ahmad

Ahmad är en av våra nyutbildade ambassadörer. 2015 flydde han ensam från Syrien till Sverige och tvingades börja om på nytt – utan familj och med en juridikexamen som han inte kunde tillgodoräkna sig i Sverige på grund av olika regler. Han vet vad det kan innebära att behöva börja om sitt liv – något han lyckats bra med.

Läs mer.

20181108

Film med Irene och Mansour

När Mansour för första gången kommer till T-centralen är det som att komma ut till friheten. När Irene under tiden på behandlingshemmet besöker Fountain House öppnar sig en ny värld. Se filmen där våra ambassadörer Mansour och Irene berättar om sina liv och hur de har att återhämtat sig från psykisk ohälsa.

20181108

Imad i Radio Sweden Arabic

Förra veckan medverkade vår ambassadör Imad i​ Radio Sweden Arabic för att bland annat prata om vårt projekt och vårt arbete för att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa.

Lyssna på intervjun

Frukostseminarium i Malmö den 30 november

Ahmad och Rahebe

Hur kan vi tillsammans förbättra förutsättningarna för en god psykisk hälsa hos personer som kommer till Sverige med trauman bakom sig? Med de egna erfarenheterna som utgångspunkt utforskar vi frågan på vårt frukostseminarium den 30 november. Kom och lyssna på Hjärnkollambassadörerna Rahebe och Ahmad!

Läs inbjudan

Den egna berättelsen på Mänskliga rättighetsdagarna

Hjärnkollambassadörerna Fauzia, Imad och Carin.

Under MR-dagarna anordnade vi ett seminarium inför en fullsatt publik. Under seminariet fick publiken möta tre Hjärnkollambassadörer som berättade om sin egna erfarenheter av psykisk ohälsa kopplat till våld. Seminariet modererades av vår ambassadör Fauzia Farrah. Tack till alla som kom och lyssnade och även ni som kom och pratade med oss vid vår monter!

Läs programmet

20180920

Podd med Irene

Vår ambassadör Irene.

– Jag krigar för mitt eget liv – för att det ska bli bra, och jag krigar mot fördomar och orättvisor, säger vår kloka ambassadör Irene i NSPH:s senaste poddavsnitt.

Lyssna på podden, som är cirka 15 minuter.

 

0180920

Vi finns nu på Instagram

Projektet finns nu även på Instagram. Vårt användarnamn är @denegnaberattelsen. Följ oss gärna där för att inte missa allt spännande som sker i projektet. Om du inte redan följer oss på Facebook, börja göra det nu!

20180907

Projektet utbildar fler ambassadörer

Vladimir och Fatima.

Under hösten utbildar vi fler ambassadörer som kommer att föreläsa om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och migration. Vi är mycket glada att vi hela tiden blir fler eftersom många myndigheter, kommuner och företag hör av sig till oss för att boka en föreläsning med våra ambassadörer. På bilden syns
Vladimir och Fatima som under
hösten går vår utbildning i Stockholm.

 

20180620

Vårt seminarium i Almedalen nu på webben

Abdinassir Osman.

Migration är en riskfaktor för den psykiska hälsan och många med migrationsbakgrund får inte rätt psykiatrisk vård. Hur kan vi förbättra möjligheten till en god psykisk hälsa för personer som flytt eller invandrat till Sverige? Hur kan vi förbättra förutsättningarna för målgruppens etablering?

Under seminariet diskuterades psykisk ohälsa och migration med utgångspunkt i egna erfarenheter samt utifrån ett samhällsperspektiv. Deltog gjorde bland annat vår ambassadör Abdinassir Osman och Mohammad Fadel Elsharafi som arbetar som Hälsokommunikatör på Transkulturellt Centrum. Seminariet webbsändes och kan ses i efterhand. Mer information om seminariet hittar du här.

20180620

“I min kultur har vi inte ord för psykiatri, ångest eller depression”

Vår ambassadör Abdinassir medverkar i det senaste numret av Attention som ges ut av Riksförbundet Attention. I intervjun berättar han om hur det var när hans son fick diagnosen autism och hur detta påverkade hans psykiska hälsa. Pressen på Abdinassir var stor. Han pluggade, jobbade på fritidsgård, de fick ett barn till, hans fru kunde fortfarande inte acceptera sonens diagnoser och själv kände han skuld och skam när sonens beteende stack ut och folk tittade.

Han blev allt tröttare, fick sparken från jobbet för att han var borta för mycket, vilket i sin tur skapade ekonomisk oro.
– Jag gick in i en depression utan att egentligen veta vad det var. En man i min kultur ska vara stark. Man pratar inte om känslor utan biter ihop och håller fasaden uppe. Hela intervjun kan du läsa här.

 

20180327

Webbinarium om psykisk ohälsa och etablering

Webbinariet avslutades med ett panelsamtal.

Vi vet att psykisk ohälsa kan försvåra etableringen, men hur kan vi tillsammans förbättra möjligheterna en god etablering för personer med psykisk ohälsa? Den 22 mars anordnade vi tillsammans med Uppdrag psykisk (SKL) hälsa ett webbinarium utifrån denna frågeställning. Medverkade gjorde bland annat tre av våra ambassadörer.

Se webbinariet

20180120

Intervjuer med våra ambassadörer

Rahebe intervjuades av Annonsbladet Dalarna.

Våra ambassadörer syns i radio och tidningar med jämna mellanrum. Oavsett kanal är budskapet detsamma: Genom att ta del av den egna berättelsen kan vi öka öppenheten, kunskapen och förståelsen för psykisk ohälsa. Vi har samlat alla intervjuer under fliken Media. Här finns bland annat en artikel med vår ambassadör Rahebe i Annonsbladet Dalarna och en radiointervju med vår ambassadör Jihad i P4 Göteborg.

Till Media

20180216

Ambassadörer föreläste under Tillsammansveckan

Rahebe föreläste på Folkets hus i Norberg.

I mitten av mars uppmärksammades psykisk hälsa i Västmanland genom föreläsningar i varje kommun. Syftet med Tillsammansveckan är att nå ut brett med information och kunskap som öppnar upp klimatet kring psykisk hälsa. Våra ambassadörer föreläste vid flera tillfällen. Föreläsningarna hölls på svenska, somaliska och arabiska. Tillsammansveckan anordnas av bland annat Studieförbundet vuxenskolan.

Läs programmet