Ahmad

Ahmad.

Ahmad vet hur svårt det kan vara att med trauman bakom sig börja om sitt liv i ett nytt land. Men framför allt vet han också att det är fullt möjligt att skapa en bra tillvaro trots allt som har hänt. Hör honom berätta om sin resa och livet i dag.

2015 flydde Ahmad ensam från Syrien till Sverige och tvingades börja om på nytt – utan familj och med en juridikexamen som han inte kunde tillgodoräkna sig i Sverige på grund av olika regler. Han fick uppleva den psykiska stress som det innebär att se sitt land falla isär, att förlora allt och sedan behöva börja om som asylsökande i Sverige.

Väl på plats insåg han hur svårt det kan vara att behöva lära sig ett helt nytt språk, en ny kultur och samtidigt försöka hitta bostad och arbete. Att hitta ett arbete är extra svårt när man inte talar flytande svenska och dessutom inte har något nätverk. Efter ett tag började den psykiska ohälsan göra sig påmind. Ahmad fick svårt att sova, han tänkte mycket på det som hade varit och han hade mardrömmar om kriget hemma i Syrien. Samtidigt kände han en oro över familjen som bor kvar i hemlandet.

Språket blev en väg in i samhället

Dock lärde sig Ahmad svenska snabbt vilket öppnade dörrar in i samhället. Han fick jobb och lärde känna nya människor och hans psykiska hälsa blev allt bättre i takt med att han integrerades i samhället.

Genom sina föreläsningar vill han visa andra som befinner sig i en liknande situation att det går att börja om i ett nytt land med hjälp av rätt stöd. Han vill också öka kunskapen hos myndighetspersonal om hur de bättre kan hjälpa de som har migrerat till Sverige.

I dag är Ahmad tjänsteman och Hjärnkollambassadör. Han föreläser både på svenska och arabiska.