Tre personer, en man och två kvinnor, poserar med boken i händerna.

Jan-Inge Nilsson, Ingrid Sjökvist och Jessica Stigsdotter Axberg på Bokmässan i Göteborg.

Ny antologi: Vändpunkter

“Vändpunkter. Berättelser om att leva med psykisk ohälsa” är titeln på Hjärnkolls nya antologi, där 20 av våra ambassadörer berättar naket och uppriktigt om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Boken lanserades på Bokmässan i Göteborg den 27 september 2018. 

– Människor är så mycket mer än sin psykiska ohälsa. Så inledde Ingrid Sjökvist, redaktör till antologin, seminariet på Bokmässan som bland annat handlade om hur berättelser om psykisk ohälsa kan förändra attityder i samhället.

– Jag levde både med psykisk ohälsa och missbruk vilket är vanligt. Men det var ingen som förstod det inom vården utan jag behandlades bara för mitt missbruk. Att det fanns människor runt omkring som trodde på mig gjorde att jag ändå till slut kunde komma tillbaka till livet, berättade Jan-Inge Nilsson som är en av skribenterna.

Jessica Stigsdotter Axberg, som också medverkar i boken, berättade om anhörigperspektivet. Hennes son, som har neuropsykiatriska funktionsvariationer, hittade tillsammans med sin mamma strategier som får livet att fungera bra.

– Det är jätteviktigt att få bort stigmat kopplat till psykisk ohälsa både bland barn och föräldrar. Jag vill hjälpa och inspirera andra. Nu finns min berättelse på pränt genom den här boken. Då glömmer man inte det jag har sagt.

Köp Vändpunkter för 99 kr + porto i vår webbutik. 

Boken lanserades genom ett seminarium på Psykologiscenen på bokmässan i september 2018. Seminariet filmades och kan ses här: https://youtu.be/w6azYkA86GA