Röster från nya utbildnings- programmet

Ungdomsredaktionen har pratat med några av medlemmarna från våra fyra utvecklingsteam. Läs om deras tankar, förväntningar och vad de hittills lärt sig. LÄS MER »

“Äntligen får ungdomarna vara delaktiga”

I varje utvecklingsteam finns en coach som leder förbättringsarbetet på hemmaplan. Camilla Wedfeldt är specialpedagog och beteendevetare på gymnasieskolan Wargentin i Östersund. Hon är också coach för deras utvecklingsteam. När alla teamen träffades den 22 oktober, passade vi på att fråga henne om arbetet i deras team. LÄS MER »
Arbete pågår

Start för nytt utbildningsprogram!

Den 22 oktober hade vi nöjet att samla fyra nya utvecklingsteam till den första av fem heldagsträffar tillsammans. Programmet består förutom av gemensamma utbildningsdagar i Stockholm från oktober 2018 till maj 2019, också arbetsmöten med det egna teamet på hemmaplan däremellan. LÄS MER »

Inspiratörer föreläste på World Mental Health Day

Den 10 oktober, World Mental Health Day, firade Växa och må bra, NSPH och Hjärnkoll tillsammans genom att bjuda in 200 personer till konferensen “Visst går det!”. Allt för att visa vägar till förbättrad psykisk hälsa för barn och unga. Inspirerande föreläsare avlöste varandra under dagen, här kan du se några korta klipp från deras föredrag. LÄS MER »
Växa och må bra:s redaktion deltog den 10 oktober

Växa:s ungdomar ledde konferens om vägar till psykisk hälsa

Den 10 oktober, World Mental Health Day, var Växa och må bra med och arrangerade konferensen “Visst går det!”. Allt för att visa vägar till förbättrad psykisk hälsa för barn och unga. Emma, Filippa och Junior var moderatorer och Elin, Freja och Oliver från redaktionen höll ett seminarium. De dokumenterade också dagen med foto, film och intervjuer. LÄS MER »
Deltagare på kurs i inflytande 29 september

Utbildning i inflytande engagerar unga

Vi vill stärka ungdomar att framföra sina åsikter, prova argument i diskussioner men även att lyssna på andra. Därför har vi tagit fram en kurs i inflytande. En av de som deltog i utbildningen var Sohelia, 18 år. LÄS MER »

Ungdomar exkluderas från vård

Tillsammans med Högskolan i Halmstad släpper Växa och må bra rapporten “Ingen har frågat hur jag mår” under Almedalen 2018.
– Det finns en okunskap bland unga om vad psykisk ohälsa är. De vet att de mår dåligt men inte om det är tillräckligt för att få hjälp, säger Katrin Häggström Westberg, doktorand på Högskolan i Halmstad. LÄS MER »

Jennifer: "Vi elever var viktigast"

Jennifer Kronqvist är 19 år gammal och går sista året på Hotell- och restaurangprogrammet på Jämtlands gymnasium Wargentin som deltog iprojektet Växa och må bra utbildning i metoder som förbättrar mötet med unga och gör dem mer delaktiga i verksamheters utvecklingsarbete. LÄS MER »

Redaktionen medverkar i podd

Växa och må bra:s redaktion har intervjuat jämnåriga om hur det är att söka hjälp för psykisk ohälsa. Resultatet av deras engagerade arbete kan höras i denna podd där de som intervjuats får komma till tals. I avsnittet hör ni också ungdomsforskaren Katrin Häggström Westberg från högskolan i Halmstad. LÄS MER »

Att vara ung - största risken för att må dåligt

Katrin Häggström Westberg inleder seminariet ”Konsten att söka hjälp och stöd vid psykisk ohälsa – ungdomars upplevelser och hjälpsökande beteende” på Barnrättsdagarna i Örebro 24-25 april med att förklara den största risken för att drabbas av psykisk ohälsa och psykisk sjukdom – att vara ung. LÄS MER »

Forskare: Svårt att få hjälp

– Det finns en okunskap bland unga om vad psykisk ohälsa är. De har svårt att värdera sitt mående. De vet att de mår dåligt men inte om det är tillräckligt för att få kvalificerad hjälp, säger Katrin Häggström Westberg, doktorand på Högskolan i Halmstad. LÄS MER »

Möt ungas psykiska ohälsa med lyhördhet

DEBATT 2018-01-02: BUP erbjuder mer vård än någonsin tidigare för att klara att möta den växande psykiska ohälsan hos unga. Men vuxenvärlden i allmänhet och psykiatrin i synnerhet måste bli bättre på att lyssna på barn och unga som mår dåligt. LÄS MER »
Foto: Privat

Det finns hopp om framtiden

“Det finns hopp om framtiden. Alltid.” Personen som står mig närmst, och som varit med mig i vått och torrt är ingen annan än jag själv. Jag har personligen på senaste tiden inte mått så bra. Det har varit jättetufft vissa stunder, men jag har blivit bättre på att känna av vad som är bra […] LÄS MER »

Våga vara vuxen

Nytt material till vuxna! Goda råd från ungdomar själva till vuxna som vill visa att ni bryr er. Kanske är du förälder eller möter barn i ditt arbete. Vare sig allt verkar bra eller du oroar dig är det viktigt att visa att du bryr dig. Det syns ju inte alltid på utsidan hur man mår. LÄS MER »

Det behövs både humor och allvar

Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här delar hon med sig av erfarenheter och råd. – Ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar. LÄS MER »

Det är okej att känna

– Vi är öppna för varandra och försöker att både visa och prata om känslor. Barnen får alltid komma till mig när de är ledsna eller arga. Men inte slåss eller säga fula saker förstås. Det är okej att känna och vad du känner kan ingen ta ifrån dig. Där har jag faktiskt lärt dem något. LÄS MER »

Hjälp, råd och stöd

Så funkar BUP

Så får du rätt stöd i skolan

Stöd och hjälp i socialtjänsten

5 tips: Bli din egen bästa vän

Se filmen om förbättringar i skola, socialtjänst och psykiatri.

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

“Det fanns inte en enda vuxen som såg mig”

 

“Börja lite mindre seriöst”

“Prata med oss som jämlikar”

“De finns där om jag behöver dem”